Εγκαίνια Μουσείου Φιλελληνισμού

και

Τελετή απονομής του Μεταλλίου Lord Byron σε απογόνους Φιλελλήνων που αγωνίσθηκαν υπέρ της Ελλάδος κατά την Επανάσταση του 1821

Με την βράβευση 15 απογόνων Φιλελλήνων, 4 Ακαδημαϊκών και ενός διπλωμάτη  πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 07 Ιουλίου 2021 στις 19:00 τα εγκαίνια του Μουσείου Φιλελληνισμού που δημιούργησε η Εταιρία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό, οι δράσεις της οποίας, έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στην τελετή εγκαινίων παρέστησαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, η Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Κωνσταντίνος Βλάσης, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Χρήστος Ζερεφός, οι πρέσβεις των ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας, Γερμανίας, Ελβετίας, Ιταλίας, Βελγίου, Ισπανίας και Πολωνίας και ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Στον διαδικτυακό χαιρετισμό του ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας δήλωσε μεταξύ άλλων: ‘’Το Μουσείο που εγκαινιάζεται απόψε αποτελεί εξαιρετική πρωτοβουλία που έπρεπε να είχε υλοποιηθεί προ πολλού. Πραγματοποιήθηκε χάρη στις ακούραστες προσπάθειες της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό. Είμαστε ευγνώμονες για τη συμβολή της στην καταγραφή της ιστορίας της Ελληνικής Επανάστασης. Ο Φιλελληνισμός αποτελεί σημαντικό τμήμα της ιστορίας μας, που δεν πρέπει να λησμονηθεί ποτέ. Απόψε τιμούμε τις θυσίες και το πάθος όλων αυτών των ανθρώπων που μας βοήθησαν να κερδίσουμε την ελευθερία μας”.

Στην ομιλία της η Υπουργός Πολιτισμού κα Μενδώνη ανέφερε: ‘’Εκτιμώ ότι το ευρύτερο κοινό θα εξεπλάγη ενδεχομένως από το γεγονός ότι η Ελλάδα ανάμεσα στα τόσα μουσεία της δεν διέθετε ως τώρα κάποιο μουσείο αφιερωμένο σε αυτό το εξαιρετικά σημαντικό για τη νεότερη ιστορία του έθνους διεθνές κίνημα. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει σήμερα με άρτιο επιστημονικά τρόπο, ιδιαίτερη καλαισθησία και ταυτόχρονα πλήρη σεβασμό προς τη μεγάλη ιστορική και καλλιτεχνική αξία των αντικειμένων που κοσμούν τις συλλογές του, το Μουσείο Φιλελληνισμού, ένα δημιούργημα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που ανέλαβε και υλοποίησε με τη συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό, πρωτοστατούντος του κ. Βελέντζα, ο οποίος συνεισέφερε τα μέγιστα για τη συγκέντρωση περισσοτέρων από 2.000 σπανίων αντικειμένων τέχνης και τεκμηρίων που καταγράφουν τη γέννηση και την εξέλιξη του φιλελληνικού κινήματος και το ρόλο που αυτό διαδραμάτισε στον Αγώνα για την Εθνική Ανεξαρτησία.’’

Στην σημασία του Φιλελληνισμού αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Βλάσης ο οποίος μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Επιτρέψτε μου να εκφράσω τα αισθήματα τιμής αλλά και χαράς για την  πραγματοποίηση των εγκαινίων του Μουσείου Φιλελληνισμού, ενός χώρου που όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω δημιουργήθηκε με πολύ προσωπικό κόπο των συντελεστών του και ιδιαιτέρως του κ. Κωνσταντίνου Βελέντζα στον οποίο και εκφράζω τα συγχαρητήρια, τόσο της Ελληνικής Πολιτείας αλλά και τις προσωπικές θερμές ευχαριστίες.  Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα οικουμενικό μουσείο, καθώς τα αντικείμενα που εκτίθενται, δεν προέρχονται από ένα συγκεκριμένο χώρο αλλά συνιστούν μια συλλογή από πολλά μέρη του κόσμου. Αποτυπώνουν και αντικατοπτρίζουν ένα και μοναδικό συναίσθημα: τη Φιλία. Είναι πολύ συγκινητικό να βρίσκεται κανείς μπροστά σε ένα απτό παράδειγμα του τι μπορεί η “φιλία” να καταφέρει. Άνθρωποι από διάφορα σημεία της Γης εμπνεύστηκαν και συγκινήθηκαν από το πάθος που έτρεφαν για την Ελλάδα, και τα πανανθρώπινα ιδεώδη της δημοκρατίας, της ελευθερίας και ήθους που αυτή πρεσβεύσει, φθάνοντας στο σημείο όχι μόνο να συμβάλουν υλικά στον αγώνα, αλλά να θυσιαστούν προσφέροντας την ίδια τους τη ζωή».

Η εκδήλωση είναι διαθέσιμη στο παρακάτω σύνδεσμο

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε συμπληρωματική πληροφορία και συνεργασία.

Email: info@eefshp.org, info@phmus.org
Τηλ. +30.210.8094750

Τιμώμενες χώρες και Φιλέλληνες

Γαλλία:

Φιλέλληνες: Charles Nicolas Fabvier, Pasquale Gambini, Jean-François Maxime Raybaud, Olivier Voutier

Απόγονοι: Bruno Fabvier, Jeannine Giudicelli, Vincent Touze, Pascale/Delphine Aurran de Sancy

Γερμανία:

Φιλέλληνες: Wilhelm Bellier de Launoy, Heinrich Treiber

Απόγονοι: : Rea Metropoulou, Nikolaos Apostolidis

Ελβετία:

Φιλέλληνες: Jean-Gabriel Eynard, Henri Fornèsy

Απόγονοι: Hugues Eynard, Julius Fornezis & Loukia Fornezi

 

ΗΠΑ:

Φιλέλληνες: Dr. Samuel Gridley Howe, Julia Ward Howe

Απόγονοι: Julia Wainwright, Gillian Kellogg

Ιταλία:

Φιλέλληνες: Giuseppe Chiappe, Michele Gramsi

Απόγονοι: Christos Paraskevopoulos, Ekaterini Ioannidou

Ηνωμένο Βασίλειο:

Φιλέλληνας: Frank Abney Hastings

Απόγονοι: James Abney-Hastings

Τιμώμενοι καθηγητές και διπλωμάτες

  • William St Clair (Ηνωμένο Βασίλειο)
  • Dr. Maria Kalinowska (Πολωνία)
  • Eva Latorre Broto (Iσπανία)
  • Dr. Gosciwit Malinowski (Πολωνία)
  • Mr. Theo Dirix (Διπλωμάτης από το Βέλγιο)

Βιογραφικά σημειώματα Φιλελλήνων

O Γάλλος στρατιωτικός, Κάρολος Φαβιέρος (Charles Nicolas Fabvier, 1782 – 1855), ήταν ένας από τους πλέον αγαπητούς μεταξύ των Φιλελλήνων που πολέμησαν στην Ελλάδα. Φορούσε ελληνική ενδυμασία και έλαβε μέρος σε πολλές πολεμικές επιχειρήσεις. Ανέλαβε την οργάνωση τακτικού στρατού προκειμένου να αντιμετωπισθεί η απειλή του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο. Η Εθνική Συνέλευση της Τροιζήνας τον ανακήρυξε Έλληνα πολίτη, και ο βασιλέας Όθων τον τίμησε με τον Μεγάλο Σταυρό του Τάγματος του Σωτήρος.

Ο Πασκουάλε ή Πασκάλ (Pasquale) Gambini, ( -1827) ήταν Φιλέλληνας από την Κορσική, ο οποίος υπηρέτησε στον Λόχο Φιλελλήνων του τακτικού στρατού ως σημαιοφόρος. Αιχμαλωτίσθηκε από τους Τούρκους κατά τη Μάχη του Αναλάτου (24 Απριλίου 1827). Οδηγήθηκε στο στρατόπεδο του Κιουταχή πασά στα Πατήσια και θανατώθηκε αυθημερόν, αφού επέμεινε να ακολουθήσει τη μοίρα των συναγωνιστών του Ελλήνων και Φιλελλήνων.

Ο παλαίμαχος των ναπολεοντείων πολέμων, Jean-François Maxime Raybaud (1795-1894), ήταν από τους πρώτους Φιλέλληνες που πολέμησε στην Ελλάδα. Εντάχθηκε στο σώμα του Thomas Gordon και συμμετείχε στην πολιορκία της Τριπολιτσάς (1821). Συμμετείχε στην εκστρατεία στο Πέτα. Τραυματίσθηκε στη Μάχη του Χαϊδαρίου το 1826. Ήταν ο τυπογράφος της γαλλικής αποστολής στον Μοριά (1828) και εκδότης της γαλλόφωνης εφημερίδας Le Courrier d’Orient ως το 1829. Το έργο του Memoires sur la Grece αποτελεί σημαντική πηγή για τον Ελληνικό Αγώνα.

Ο αξιωματικός του γαλλικού πολεμικού ναυτικού Olivier Voutier (1796-1877) έφθασε στην Ελλάδα το 1821. Συμμετείχε στην εκστρατεία του Πέτα με το τάγμα των Φιλελλήνων. Tα απομνημονεύματά του, Mémoires du colonel Voutier sur la guerre actuelle des grecs (1823) αποτελούν σημαντική πηγή για τον ελληνικό Αγώνα. Ο Voutier ήθελε πρωτίστως να τον θυμούνται ως ήρωα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Τιμήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση με το παράσημο των Ιπποτών του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Σωτήρος.

O Wilhelm Bellier de Launoy (1786-1826) ήταν αξιωματικός του Ιππικού του Πρωσικού Στρατού. Έφθασε στην Ελλάδα το Νοέμβριο του 1821 και συμμετείχε στην πρώτη φάση της πολιορκίας της Ακρόπολης των Αθηνών, υπό τις διαταγές του Δημητρίου Υψηλάντη. Στο Μεσολόγγι συνέγραψε το Einige Worte über Griechenland για να συγκινήσει τους Φιλέλληνες. Πολέμησε κατά του Ομέρ Βρυώνη στην πεδιάδα της Λιγοβίτσας. Έπεσε ηρωικά στην Έξοδο του Μεσολογγίου στις 10 Απριλίου 1826.

Ο Michele Gramsi (1786-1873) ήταν Ιταλός Φιλέλληνας από τη Νάπολη. Λοχαγός του Πυροβολικού του Στρατού του Βασιλείου της Νεαπόλεως. Στην Ελλάδα συμμετείχε σε διάφορες πολεμικές αναμετρήσεις από το 1821 ως το 1827. Τιμήθηκε με δυο μετάλλια για τις υπηρεσίες του, ενώ μετά την Επανάσταση υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό ως αξιωματικός. Πέθανε στην Αθήνα το 1873.

Ο Βρετανός αξιωματικός του Ναυτικού, Frank Abney Hastings (1794-1828), έφθασε στην Ύδρα το 1822 με σκοπό τη συμμετοχή του στην επανάσταση. Ανέλαβε τη διοίκηση του πλοίου «Θεμιστοκλής». Σχεδίασε το Ελληνικό πολεμικό ναυτικό. Χάρη στις δικές του ενέργειες, οι Έλληνες απέκτησαν το ατμόπλοιο Καρτερία (τη φρεγάτα της φωτιάς όπως την αποκαλούσαν οι Τούρκοι), του οποίου ήταν κυβερνήτης. Ο Hastings πέθανε στη Ζάκυνθο μετά από βαρύ τραυματισμό στο Αιτωλικό (1828).

Ο Γερμανός Φιλέλλην Ερρίκος Τράϊμπερ (Heinrich Treiber, 1796-1882) ήταν ο «ιατρός του Αγώνα», με συμμετοχή σε πολλές επιχειρήσεις των Ελλήνων από το 1822 έως το 1828. Συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα. Το 1854 βοήθησε σημαντικά στην αντιμετώπιση της επιδημίας χολέρας που μάστιζε την Αθήνα. Δίδαξε Ιατρική στο πανεπιστήμιο Αθηνών, και εισήγαγε την αναισθησιολογία στην Ελλάδα. Πέθανε στην Αθήνα το 1882.

Ο Ελβετός τραπεζίτης και διπλωμάτης Jean-Gabriel Eynard (1775-1863) ήταν ο στυλοβάτης του φιλελληνικού κινήματος στην Ευρώπη – αληθινός Ευεργέτης του ελληνικού έθνους. Ο φιλελληνισμός του εμπνεύσθηκε καθοριστικά από τη γνωριμία του με τον Ι. Καποδίστρια στο Συνέδριο της Βιέννης. Ήταν ο συντονιστής της δράσης των φιλελληνικών κομιτάτων στην Ευρώπη, και ένας γενναίος χρηματοδότης του ελληνικού Αγώνα.

Ο Henri Fornèsy (1803-1872) ήταν Φιλέλλην στρατιωτικός από την πόλη Ορμπ της Ελβετίας. Ήταν υπασπιστής του επιτελείου του Λόχου των Φιλελλήνων, και ακολούθησε τον Φαβιέρο σε όλες τις επιχειρήσεις του. Το 1860 συνέταξε έναν ονομαστικό κατάλογο των Φιλελλήνων που αγωνίσθηκαν για την Ελληνική Ανεξαρτησία. Πέθανε στην Αθήνα το 1872.

Ο Αμερικανός Φιλέλλην, ιατρός και νομικός, Dr. Samuel Gridley Howe (18011876) συνδέθηκε εφ όρου ζωής με την Ελλάδα. Έμεινε γνωστός ως ο «Lafayette της Ελληνικής Επανάστασης». Ήταν ο αρχίατρος στο πολεμικό ατμόπολοιο «Καρτερία». Συνέβαλε καθοριστικά στην αναζωπύρωση του φιλελληνισμού στις ΗΠΑ. Ανέλαβε σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο υπέρ των Ελλήνων, από κοινού με τη σύζυγο του, Julia Ward, και κατά τα χρόνια της Κρητικής Επανάστασης. Στήριξε το κίνημα κατά της δουλείας στις ΗΠΑ.

Η Julia Ward Howe (1819 – 1910), δεν ήταν μόνον η σύζυγος του Samuel Gridley Howe, αλλά μία δυναμική Φιλελληνίδα που στήριξε έμπρακτα τον αγώνα των Κρητικών Επαναστατών. Ίδρυσε στη Βοστώνη την «Greek Relief Committee», συγκεντρώνοντας μεγάλα ποσά για την ενίσχυσή τους. Είναι η συνθέτις του «Battle Hymn of the Republic», του εμβατηρίου του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου. Ήταν υπέρμαχος της κατάργησης της δουλείας και της παραχώρησης δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες.

Ο Ιταλός νομικός Giuseppe Chiappe ( -1848) έφθασε με τη Φιλελληνίδα σύζυγό του, Chiara, στην Ύδρα τον Μάιο του 1820. Με το ξέσπασμα της Επανάστασης ζήτησε να συμμμετάσχει σε ναυτικές επιχειρήσεις. Ανέλαβε χρέη γραμματέα για τον πλοίαρχο Αναστάσιο Τσαμαδό στο βρίκι «Αγαμέμνων». Μεταξύ 1824-1827 εξέδιδε στην Ύδρα τον Φίλο του Νόμου. Δίδαξε στη Ναυτική Σχολή της Ύδρας. Το 1830 διορίσθηκε στο δικαστικό σώμα.