Με αφορμή την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου, η ΕΕΦ τιμά τους απογόνους του μεγάλου Ιταλού Φιλέλληνα Michele Gramsi, αγωνιστή κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η δισέγγονη του Gramsi κυρία Αικατερίνη Ιωαννίδου δώρισε στο Μουσείο Φιλελληνισμού τα δύο αριστεία του αγώνος που έλαβε από το νεοσύστατο Ελληνικό κράτος ο μεγάλος Φιλέλληνας και μία αυθεντική του φωτογραφία του η οποία τον απεικονίζει σε μεγάλη ηλικία φορώντας την φορεσιά του αγώνα.

Η οικογένεια Ιωαννίδη έχει προσφέρει πολλά στην πολιτιστική ζωή του τόπου, σημαντικά κειμήλια στο Αθηναϊκό Μουσείο του Συλλόγου των Αθηναίων, ενώ συντηρεί το πατρογονικό σπίτι της οικογένειας στο Τσεπέλοβο Ζαγορίου, το οποίο λειτουργεί ως Μουσείο Ζαγορίσιου Πολιτισμού «Μάνα του Ζαγορίου», στην μνήμη της αείμνηστης Φρόσως Ιωαννίδου η οποία είχε τιμηθεί με αυτόν τον τίτλο.

Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν τον Φιλέλληνα αγωνιστή Michele Gramsi σε μεγάλη ηλικία, την οικογένειά του μετά τον θάνατό του, και τα δύο του μετάλλια, αριστεία του αγώνος.

Τα αριστεία του αγώνος του Φιλέλληνα αγωνιστή Michele Gramsi εκτίθενται μόνιμα στο Μουσείο Φιλελληνισμού. Η ΕΕΦ ευχαριστεί θερμά την οικογένεια Ιωαννίδη για την σημαντική προσφορά της.

Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για το Μουσείο Ζαγορίσιου Πολιτισμού «Μάνα του Ζαγορίου».

https://www.facebook.com/manatouzagoriou

Εδώ θα βρείτε την βιογραφία του μεγάλου Ιταλού Φιλέλληνα Michele Gramsi.

https://www.eefshp.org/gramsi-michele-italos-filellinas-axiomatikos-toy-ellinikoy-stratoy-stin-elliniki-epanastasi/