Η ΕΕΦ και το Μουσείο Φιλελληνισμού εξέτασαν λεπτομερώς όλα τα αιτήματα οικονομικής στήριξης δράσεων που έλαβαν στο πλαίσιο του προγράμματος «2024: Έτος Λόρδου Βύρωνα και Φιλελληνισμού», και τα αξιολόγησαν με στόχο να επιλέξουν αυτά που θα αναδείξουν και θα τιμήσουν με τον καλύτερο τρόπο, τον μεγάλο Βρετανό Φιλέλληνα και το φαινόμενο του φιλελληνισμού διεθνώς.

Έτσι  αποφασίσθηκε να χορηγηθούν σε πρώτη φάση οι ακόλουθες δράσεις:

 1. Cambridge UniversityTrinity College: (a) Εκδήλωση στον χώρο όπου βρίσκεται το άγαλμα του Λόρδου Βύρωνα στην βιβλιοθήκη του Κολλεγίου, ομιλίες και εικαστική έκθεση, (β) Ημερίδα με θέμα «Ο Λόρδος Βύρων μέσα από την Ελληνική ματιά».
 2. Ακαδημία Αθηνών: Έκθεση Βυρωνικής και φιλελληνικής τέχνης, καθώς και προσωπικών αντικειμένων και τεκμηρίων, που αφορούν τον Λόρδο Βύρωνα, στον χώρο της Ακαδημίας Αθηνών από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο 2024, με θέμα «Ο Λόρδος Βύρων και η φιλελληνική αύρα».
 3. Centre for Hellenic Studies in Greece, Harvard University: Εργαστήρι και ομιλίες σχετικά με την φιλελληνική τέχνη και τον Λόρδο Βύρωνα.
 4. Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Ημερίδα με θέμα «Η επίδραση της κλασικής αρχαιότητας στη διαμόρφωση του φιλελληνισμού ως αξία για τις δυτικές κοινωνίες».
 5. ΕΚΠΑ, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο: Διεπιστημονικό συνέδριο με θέμα «Φιλοσοφικές, πολιτικές, οικονομικές και ιστορικές βάσεις του φιλελληνισμού».
 6. Ένωση Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού (ΕΑΕΤΕ): Επετειακή δράση με θέμα «2024: Έτος Λόρδου Βύρωνα και Φιλελληνισμού» και στόχο την παραγωγή βίντεο και οπτικοακουστικού υλικού, για την προβολή του έργου του Λόρδου Βύρωνος και του Φιλελληνισμού στην Ελληνική ομογένεια.
 7. Πολιτιστικός Σύλλογος “ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑΣ” στο Μεσολόγγι: Εκδήλωση με αφορμή την επέτειο του θανάτου του Λόρδου Βύρωνα με θέμα «Η παρακαταθήκη του και το αποτύπωμα του κορυφαίου Φιλέλληνα στην Ιστορία και την Τέχνη».
 8. Ναυτικός Όμιλος Μεσολογγίου: Κολυμβητικός διάπλους λιμνοθάλασσας, στην ανάμνηση του Λόρδου Βύρωνα.
 9. Θίασος “ΠΛΩΡΗ”: Παράσταση του πρωτότυπου θεατρικού έργου «Λόρδος Βύρων: ο ποιητής της λευτεριάς (ή ζωή σαν όνειρο)».
 10. Κάτια Πάσχου: Μουσική συναυλία με τίτλο «Στα ίχνη του Λόρδου Βύρωνα».
 11. Σταμάτης Χατζηευσταθίου: Συναυλία με την ορχήστρα σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤ, με θέμα «Έλληνες Φιλέλληνες».
 12. Εκδόσεις Παρισιάνου: Επετειακή πολυτελής έκδοση με θέμα: «Ο Λόρδος Βύρων και ο Βρετανικός φιλελληνισμός».
 13. Ίρις Κρητικού: Εικαστικό αφιέρωμα με τη συμμετοχή πολλών διακεκριμένων καλλιτεχνών στον Λόρδο Βύρωνα “…Where grew the arts of war and peace…» (…όπου μεγάλωσαν οι τέχνες του πολέμου και της ειρήνης…), Πολεμικό Μουσείο, Ιούνιος με Σεπτέμβριος 2024.
 14. Μηνάς Μαυρικάκης: Εικαστικό αφιέρωμα στον Λόρδο Βύρωνα, «Now I shall go to sleep, Goodnight» («Τώρα θα πάω να κοιμηθώ. Καληνύχτα»).
 15. Πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση: (α) Η ΕΕΦ θα ανακοινώσει σύντομα ένα σημαντικό Σχολικό διαγωνισμό για το 2024, με θέμα τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνος. (β) Επίσης η ΕΕΦ θα υλοποιήσει και θα επιδοτήσει ένα πρόγραμμα προβολών του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ «Οι Φιλέλληνες» σε εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα. (γ) Η ΕΕΦ θα διανείμει δωρεάν σε εκπαιδευτικά κέντρα και πολιτιστικά ιδρύματα την έκδοσή της με τις βιογραφίες 2000 Φιλελλήνων που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους, ακόμη και τη ζωή τους, για την απελευθέρωση της Ελλάδος.
 16. Πολιτιστικοί περίπατοι στην Αθήνα στα χνάρια του Λόρδου Βύρωνα: Η ΕΕΦ θα οργανώνει από τον Απρίλιο 2024, πολιτιστικούς περιπάτους στο κέντρο της Αθήνας.

Η ΕΕΦ εξετάζει μερικές ακόμη προτάσεις και ενδέχεται να τις εντάξει στο πρόγραμμα αργότερα.

Ευχαριστούμε όλους τους φορείς για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επιχορήγησης.